indiai orrszarvú

indiai orrszarvú az indiai orrszarvú (Rhinoceros unicornis), más néven a ‘nagyobb egyszarvú orrszarvú’. Az indiai orrszarvú egykor Pakisztántól Burmáig lakott területeket, sőt Kínában is barangolhatott. Az emberi befolyás miatt azonban elterjedési területük csökkent, és jelenleg csak kis populációkban élnek Északkelet-Indiában és Nepálban.

Az indiai orrszarvú a Himalája lábánál található magas gyepekre és erdőkre korlátozódik. Az indiai orrszarvú élőhelye trópusi és szubtrópusi gyepek, szavannák, cserjés területek, mocsarak és erdők – hasonlóan a fehér orrszarvúéhoz.

indiai orrszarvú jellemzők

Az indiai orrszarvú a három ázsiai orrszarvú közül a legnagyobb. Az indiai orrszarvúnak egyetlen fekete szarva van, amely mind a hím, mind a nőstény fajokban jelen van, valamint egy szürke bőr, rózsaszínű bőrráncokkal, amelyek páncélozott megjelenést kölcsönöznek neki. A férfi Indiai orrszarvúk a nyak redőinek hatalmas fejlődését mutatják.

Az indiai orrszarvú felső lábát és vállát szemölcsszerű dudorok borítják. Az indiai orrszarvú szája úgy néz ki, mint egy kereszt a széles ajkú és a horog ajkú között. Bár meglehetősen széles, van egy kis előfeszítő ajka. Az indiai orrszarvúnak csak egy szarva van, amely tiszta keratinból készül, és körülbelül egy évvel a születése után kezd megjelenni. Az indiai orrszarvú egyetlen szarvának hossza 20-101 centiméter. Körülbelül ugyanolyan méretűek, mint a fehér orrszarvúk.

Az indiai orrszarvú 6 láb magasra nő, súlya 4000 és 6000 font között van. Az indiai orrszarvúk élettartama 35-45 év. Ezek az orrszarvúk nagyszerű úszók, és a szárazföldön rövid ideig akár 35 mérföldet is futhatnak. Az indiai orrszarvú kiváló hallással és szaglással rendelkezik, azonban gyenge látása van.

indiai orrszarvú reprodukció

a hím Indiai orrszarvúk 9 éves korban szaporodhatnak, a nőstény Indiai orrszarvúk pedig 5 éves korban érik el az ivarérettséget, és első borjaikat 6-8 év között érik el. A nőstény szezonban sípol, hogy a hímek tudják, mikor készen áll a párzásra. A vemhességi időszak körülbelül 16 hónap. Egyetlen borjú születik körülbelül 3 éves időközönként. Az anya orrszarvúk figyelmesek és védőek, a fiatalok több évig maradnak anyjukkal. A nőstények és fiataljaik együtt utaznak, azonban a hímek általában egyedül utaznak és területi jellegűek.

az indiai orrszarvú anatómiája

az indiai orrszarvú természetvédelmi állapota

Az indiai vagy nagyobb egyszarvú orrszarvú egy természetvédelmi sikertörténet. A szigorú védelmi intézkedéseknek köszönhetően lakossága 600-ról 1975-ben körülbelül 2230-ra nőtt. Azonban még mindig veszélyeztetett állat, amely a szarvának orvvadászatának mindig fennálló veszélyével szembesül.

India és Nepál védett területeit, ahol ez az orrszarvú életben marad, sűrű emberi populációk veszik körül. Létfontosságú annak biztosítása, hogy az orrszarvú-rezervátumok körül élő közösségek is szimpatikusak legyenek, és részesüljenek a köztük lévő orrszarvúk előnyeiből.

Az Indiai orrszarvúk közösségi trágyahalmokat használnak, ahol gyakran kaparják a lábukat, illatot hagyva mozgás közben.

sajnos az orvvadászok ezt az információt használják orvvadászatra, amikor meglátogatják ezeket a közösségi trágyahalmokat, megkönnyítve ezzel az orrszarvúk felkutatását. Mint minden orrszarvú – az indiai orrszarvú nagy veszélyt jelent a kihalásra.

Posted on

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.