Kakadu

Ostatnia aktualizacja Wed, 27 Jan 2021 |sezon lęgowy

• zamów • • rodzina • •rodzaj & gatunki •

Psittaciformes Cacatuidae Nymphicus hollandicus

• zamów • • rodzina • •rodzaj & gatunki •

psittaciformes Cacatuidae Nymphicus Hollandicus

’ kluczowe cechy r • kakadu jest najmniejszym kakadu,

T • Szuka nasion, owoców i jagód na ziemi lub w jej pobliżu i t • oddany mate i rodzic; pozostaje w parze przez cały rok i obie płcie opiekują się młodymi

• * utrzymuje dystans podczas przysiadu, ale jest zwykle towarzyski, podróżuje w stadach po kilkaset r gdzie na świecie?

spotykany wyłącznie w Australii i w całej Australii; szczególnie liczny w północnych regionach i rzadko spotykany wzdłuż wielu obszarów przybrzeżnych kontynentu

niezwykle wierny, kakadu jest znany ze swojej wzruszającej troski o rannego towarzysza; jeśli jeden członek stada zostanie ranny, inni będą unosić się wokół ptaka, aby go chronić.

siedlisko

Kakadu preferuje otwarte, lekko zalesione tereny w pobliżu źródeł wody słodkiej; takie jak otwarte lasy i sawanny, gwintowane ciekami wodnymi lub graniczące z otworami wodnymi. Stada żyją również w bardziej suchych częściach Australii, żerując na pożywieniu w jednym miejscu i latając w pewnej odległości po wodę. Kakadu preferują duże, martwe drzewa eukaliptusowe, na których przysiadają na grubych, zewnętrznych gałęziach. Kakadu są w stanie wytrzymać ekstremalne temperatury tak niskie, jak 42°F i tak wysokie, jak 1 I0°F. Ta zdolność do znoszenia ekstremalnych temperatur umożliwia Kakadu zamieszkanie obszarów, w których inne Kakadu lub papugi zwykle nie mogą przetrwać.

A. prywatne Kakadu okoniowe preferują drzewa w pobliżu stałego zaopatrzenia w wodę.

zachowanie

Kakadu można znaleźć w parach i małych grupach, ale częściej gromadzą się w stadach liczących nawet setki. Ptaki żyjące w bardziej suchych regionach Północnej Australii są bardzo koczownicze i stale w ruchu w poszukiwaniu dogodnych żerowisk. Ich wołanie, weel, weel, jest często słyszane, zanim ptaki zostaną zauważone, a kakadiele przybliżają się w niebo z prędkością do 44 mil na godzinę. Pomimo swojej towarzyskości, każda Kakadu woli zachować swoją własną przestrzeń: gdy duże stada okażą się razem, nie wejdą ze sobą w kontakt, opiekuńcze Kakadu otoczą rannego ptaka, aby chronić go przed dalszą krzywdą. Więź między partnerami jest niezwykle silna. Kakadu oddzielona od swojego partnera może „opłakiwać” nawet przez sześć miesięcy, podczas których pociąg do płci przeciwnej może pojawić się nieobecny.

Hodowla

Kakadiele są wybredne przy wyborze partnera i tworzą silne więzi, które trwają całe życie. Rozmnażanie następuje zwykle po ulewnym deszczu, kiedy pokarm będzie obfity dla piskląt. Podczas deszczu wiele ptaków usiądzie z rozpostartymi ogonami i skrzydłami, aby się kąpać. Następnie samce robią pokazy skrzydłami, a samice w zamian stawiają się. Po opadach deszczu para lęgowa szuka gniazda, zwykle około I 5″ głęboko w martwym drzewie eukaliptusowym około 5 ’ nad ziemią. Około czterech dni po gniazdowaniu samica zaczyna składać 4-7 jaj, składając jedno jajo co drugi dzień. Inkubacja trwa 17-23 dni, przy czym samce i samice dzielą się obowiązkami. Po wykluciu pisklęta są natychmiast karmione, a rodzice uważnie pilnują ich przez pierwsze pięć dni.Następnie zostawiają pisklęta bez opieki podczas żerowania. Młode opuszczają gniazdo po około 4-5 tygodniach, a samce rozwijają żółtą maskę w wieku około 6 miesięcy.

szybki wzrost szybki wzrost

Po nocy służby wartowniczej, samiec wraca do gniazda, aby zwolnić samicę z obowiązków inkubacyjnych do późnego popołudnia.

q

ponieważ ich długie ogony uniemożliwiają im obracanie się w małej dziupli drzew, dorosłe osobniki muszą najpierw wejść do dziupli.

Po nocy służby wartowniczej samiec wraca do gniazda, aby zwolnić samicę z obowiązków inkubacyjnych do późnego popołudnia.

q

ponieważ ich długie ogony uniemożliwiają im obracanie się w małej dziupli drzew, dorosłe osobniki muszą najpierw wejść do dziupli.

A. oddzielne, ale równe

chociaż mogą gromadzić się w dużych stadach, przysiadłe Kakadu nie będą się ze sobą kontaktować.

A. oddzielne, ale równe

chociaż mogą gromadzić się w dużych stadach, przysiadłe Kakadu nie stykają się ze sobą.

po wykluciu pisklęta prawie natychmiast błagają o pokarm i często otrzymują swój pierwszy posiłek w ciągu dwóch godzin od wyklucia.

Ochrona konserwatorska

Kakadu nie jest zagrożona. Ze względu na ich sporadyczne plony, istnieje jednak otwarty sezon polowań na kakadiele w Queensland. Gdzie indziej w Australii są chronione prawem przez cały rok. Chociaż są drugie po papugach pod względem popularności jako zwierzę domowe, nie są regularnie chwytane na wolności, ponieważ łatwo je hodować w niewoli.

pokarm& karmienie

po wykluciu pisklęta prawie natychmiast błagają o pokarm i często otrzymują swój pierwszy posiłek w ciągu dwóch godzin od wyklucia.

Młode opuszczają gniazdo, aby dołączyć do stada po-4—5 tygodniach, ale są łatwo rozpoznawalne, z ciemniejszym upierzeniem i znacznie mniejszymi grzebieniami.

Kakadu wolą żerować na ziemi, szukając małych wysuszonych na słońcu nasion z traw i roślin, ale także okonie na drzewach i krzewach w poszukiwaniu pożywienia.Ptak łuszczy nasiona, obracając je językiem, podczas gdy dziób i silne szczęki bez wysiłku pękają nasiona. Kakadu cieszy się również owocami, jagodami i nektarem niektórych kwiatów. Duże stada mogą najeżdżać, a często całkowicie niszczyć uprawy dojrzewającego sorgo, pszenicy i słoneczników. Potężne lotniki, kakadiele często wykonują kilka długich lotów w ciągu dnia od żerowisk do otworów wodnych. Kakadu są ostrożne, gdy przychodzą do picia i zwykle okrąg obszar kilka razy przed zejściem.Ptak pije zanurzając swój rachunek w wodzie, podnosząc głowę i pozwalając wodzie spływać w dół przełyku.

v Double duty

Kakadu używa swojego rachunku i języka do żerowania.

p/pymwov?

# podróżnicy w suchych regionach Australii mogli śledzić loty Kakadu, aby znaleźć wodę.

# koguty zamknięte nie mają prawie żadnej zdolności naprowadzania i mogą się beznadziejnie zgubić w domu, a nawet w pojedynczym pokoju.

Młode opuszczają gniazdo, aby dołączyć do stada po-4—5 tygodniach, ale są łatwo rozpoznawalne, z ciemniejszym upierzeniem i znacznie mniejszymi grzebieniami.

v Double duty

Kakadu używa swojego rachunku i języka do żerowania.

Kakadu 207

jedzenie & karmienie

Kakadu 207

OFILE Kakadu witalne statystyki

szybki i potężny kakadu osiąga niesamowitą prędkość lotu do 44 km / h i jest łatwy do zauważenia dzięki różowo-pomarańczowym pokrywom usznym.

żeńskie

pokrywy uszne

pomarańczowo-czerwone pokrywy uszne, złożone ze zmodyfikowanych piór konturowych, chronią uszy przed turbulencjami lotu.

skrzydła

mocne, zwinne skrzydła pozwalają Kakadu latać z niesamowitą prędkością ponad 40 km / h.

żeńskie

pokrywy uszne

pomarańczowo-czerwone pokrywy uszne, złożone ze zmodyfikowanych piór konturowych, chronią uszy przed turbulencjami lotu.

skrzydła

mocne, zwinne skrzydła pozwalają Kakadu latać z niesamowitą prędkością ponad 40 km / h.

nasiona, owoce i jagody

grzebień

2″-długi, wispy szaro-żółty grzebień jest zwykle podnoszony w okresach niepokoju, ciekawości i podniecenia.

upierzenie

kakadu jest szare; samce mają jasnożółtą maskę na twarzy i pomarańczowe nakrycia uszu.

stopy są przystosowane do przysiadu; ptak ma powolny, wadliwy chód.

Waga

2.8-3.5 oz.

Length

10-13″

Wingspan

20″

Sexual Maturity

2-3 years

Breeding Season

After heavy rains

Number of Eggs

Incubation Period

17-23 days

Fledging Period

4-5 weeks

Breeding Interval

Up to 2 clutches

per year

Herb

2″-długi, wispy szaro-żółty herb jest zwykle podnoszony w okresach niepokoju, ciekawości i podniecenia.

upierzenie w ciągu roku

nasiona, owoce i jagody

15-20 lat; do 38 w niewoli

kakadu jest szara; samce mają jasnożółtą maskę na twarzy i pomarańczowe nakrycia uszu.

stopy są przystosowane do przysiadu; ptak ma powolny, wadliwy chód.

porównanie stworzeń

Kakadu (Cacatua leadbeateri), znana również jako Kakadu różowa, jest głównie biała, ale ma jasnoróżową głowę, pierś i fałd. Mierzący do 15″ długości i ważący do I lb., jest większy od Kakadu. Jego 5-calowe, wachlarzowe pióra grzebieniowe są również dłuższe i bardziej kolorowe niż jego krewni. Kakadu majora Mitchella znajduje się wśród suchych muraw w środkowej i zachodniej Australii—bardziej ograniczony zasięg niż Kakadu. Zaokrąglone skrzydła ptaka pozwalają mu latać w spokojnym tempie, znacznie wolniejszym niż Kakadu, którego wąskie skrzydła umożliwiają szybki lot.

Kakadu

• kakadu jest jedynym gatunkiem w rodzaju Nymphicus, ale dołącza do 20 innych gatunków Kakadu w rodzinie Cacatuidae. Kakadu palmowego, Probosciger aterrimus, jest największym Kakadu ważącym ponad 2 funty. i mierzący prawie 2′ długości. Najbardziej wyraźnym kakadu jest prawdopodobnie galah, eolophus roseicapillus, z głęboko różową twarzą, szyją i spodem.

Czytaj dalej tutaj: Common Eider

czy ten artykuł był pomocny?

Posted on

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.